Învăţământul este unul dintre pilonii societăţii care afectează, atât pe termen lung cât şi scurt, întreaga comunitate. Pandemia lui 2020 ne-a arătat câteva dintre multele limite ale sistemului. Dacă, copiii nu pot merge la şcoală din motive de siguranţă medicală, un părinte trebuie să aibă grijă de el acasă şi să se îngrijească, că are acces la pseudo-şcoala, supranumită “şcoala online”. Punctez faptul că părintele a trebuit să se îngrijească de aspectele logistice, sus-puşii din educaţie încă ne promit că toţi copiii vor avea dispositive electronice necesare, în noul an şcolar, dacă va fi nevoie…

Vreau doar să aduc în discuţie câteva aspecte: conform celor trei scenarii propuse pentru noul an şcolar, în două dintre ele se stipulează întoarcerea copiilor la şcoală, într-o formă sau alta. În cazul în care un copil, doi, trei…, de obicei asimptomatic, vine la şcoală, acesta va transmite virusul întregii comunităţi şcolare, elevii îl vor duce acasă la părinţi, bunici, colegi de serviciu ai părinţilor, vecinilor evidenţiindu-se astfel un întreg lanţ social şi epidemiologic, de care ne tot ferim de mai bine de 6 luni. Acest scenariu sumbru pune în discuţie măsurile de igienă suplimentare care trebuie, repet TREBUIE, să se ia în şcoli.

Municipiul Câmpia Turzii dispune de 6(şase) unităţi de învăţământ: două grădiniţe, două şcoli ce cuprind învăţământul primar şi gimnazial şi două licee. Vreau să evidenţiez faptul că unităţile de învăţământ au un buget alocat pentru serviciile de întreţinere şi curăţenie, care în mod normal, nu prea acoperă necesităţile uzuale. Aici mă refer la lipsa săpunului şi a hârtiei igienice. În ceea ce priveste substanţele pentru curăţat/dezinfectat nu mă pot pronunţa. În contextul pandemic, tot caut pe pagina oficială a primăriei hotărâri, anunţuri, “dări de seamă”…ceva care să ne liniştească, că atât copiii cât şi întreaga comunitate se află la adăpost, că primăria a suplimentat sau a luat măsuri suplimentare de implementare a măsurilor igienico-sanitare, care se impun în aceste momente. Oare nu caut eu unde trebuie?!

Şcoala va începe într-o formă sau alta: fizic sau online. Dacă va fi fizic, “Dă Doamne!”, cu toţii ne aşteptăm, părinţi, bunici şi copii, ca elevii, cadrele didactice şi întreg personalul auxiliar al şcolii să fie întâmpinaţi în fiecare dimineaţă de personal medical, care să ofere măşti, dezinfectant, să măsoare temperatura tuturor la intrarea în şcoală şi să se asigure că elevii/profesorii respectă regulile de igienă care se impun, respectă traseele marcate în instituţie şi cam tot ce face un medic epidemiolog. Hmmm, din nou se lasă absolut tot greul pe umerii directorilor care se văd dezarmaţi.

Scurt şi la obiect! Şcoala nu poate începe fără implicarea întregii comunităţi şi a tuturor instituţiilor locale. Această problemă de siguranţă naţională nu se rezolvă din inerţie, nu se uită, nu se poate ascunde sub preş şi nu se poate mitui. Este luna august 2020. Încă este timp să se ia decizii şi să se acţioneze în consecinţă, cu înţelepciune şi responsabilitate.

Începe ŞCOALA!

De Raluca Vlaicu